Daržovių karis su augaliniais kukuliais

5 asmenims
 

Ingredientai:

350 g bulvių;
1 morka;
300 g žiedinių kopūstų;
1 svogūnas;
2 skiltelės česnako;
100 g konservuotų avinžirnių;
100 g žaliųjų žirnelių;
1–2 saujos špinatų lapų;
500 g augalinių kukulių HUVUDROLL;
3 v. š. augalinio aliejaus;
230 g konservuotų pomidorų;
100 ml daržovių sultinio arba vandens;
druska;
citrinos sultys.

Prieskoniai:
1 v. š. kario miltelių;
1/2 v. š. „Garam masala“ prieskonių;
1 a. š. ciberžolių. 
Vietoj šių galite naudoti ir kario prieskonių mišinį.

Paruošimas:

1. Nulupkite bulves ir morkas, supjaustykite jas stambiais gabalėliais. Žiedinį kopūstą supjaustykite smulkiau. Sudėkite visas paruoštas daržoves į puodą ir virkite jas vandenyje, kol jos bus beveik paruoštos. 
2. Per tą laiką susmulkinkite svogūnus ir česnakus, įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite su šlakeliu aliejaus. Kai iškeps, suberkite prieskonius ir troškinkite viską ant silpnos ugnies apie 1 min. Keptuvę reikia nuolat stebėti ir pamaišyti, kad neprisviltų. 
3. Supilkite konservuotus pomidorus, vandenį arba sultinį ir virkite kelias minutes. Tada sudėkite virtas daržoves, avinžirnius ir žirnelius. Troškinkite viską kartu apie 10 minučių, kol daržovės visiškai išvirs. 
4. Pačioje pabaigoje sudėkite atšildytus daržovių kukulius, špinatų lapus, druskos ir citrinos sulčių pagal skonį. Viską troškinkite dar maždaug 5 minutes. Patiekite su ryžiais, kuskusu arba bulguro kruopomis.

Veganiški takai pagal IKEA

8 asmenims
 

Ingredientai:

750 g augalinio faršo VÄRLDSKLOK;
2 v. š. takų prieskonių ar „tandoori“ mišinio;
150 g svogūnų;
4 vidutinio dydžio česnako skiltelės;
aliejus kepimui.

Papildomi ingredientai*:
2 pakuotės (480 g) duonelės GRÄDDAT;
100 g bruknių džemo SYLT LINGON;
1 indelis keptų svogūnų ROSTAD LÖK;
100 g konservuotų kukurūzų;
100 g sojų pupelių;
50 g mėgstamų žalumynų (gražgarsčių ar kitų lapinių salotų);
2 pomidorai;
2 žaliosios citrinos;
2 avokadai;
100 g aštraus padažo (aštrumą rinkitės pagal skonį);
100 g tarkuoto veganiško sūrio.

* Visi papildomi ingredientai – tik rekomendacija, juos galite pakeisti kitais.

Paruošimas:

1. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnako skilteles.
2. Įkaitinkite gilią keptuvę su aliejumi, apkepkite jame svogūnus bei česnakus, kol suminkštės ir taps skaidrūs.
3. Į keptuvę suberkite augalinį faršą VÄRLDSKLOK ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Maišydami kepkite, kol faršas gražiai paruduos ir iškeps (apie 10  minučių).
4. Supjaustykite duonelę norimo dydžio gabalėliais. Jei mėgstate traškius takus, 2–3 minutes paskrudinkite duonelę iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Sulenkite dar šiltas duoneles ir palikite atvėsti, kad neprarastų formos.
5. Pomidorus supjaustykite kubeliais, prieš tai pašalinę sėklas.
6. Žaliąją citriną perpjaukite į keturias dalis. Avokadą supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad neparuduotų dėl sąlyčio su oru.
7. Patiekite visus ingredientus atskiruose indeliuose, kad kiekvienas galėtų pats pasigaminti norimo skonio takų. Jei norisi valgyti karštus, jau paruoštus takus galima pašildyti iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 2–3 minutes.

Ožkų pieno sūrio salotos su braškėmis

Vasariškos salotos su ožkų pieno sūriu ir sezoninėmis uogomis.
 

Ingredientai:

Užpilui:
2 v. š. medaus;
1 v. š. balzaminio acto;
1 v. š. augalinio aliejaus.

Salotoms:
50 g mėgstamų salotų;
150 g braškių;
50 g šilauogių;
100 g ožkų pieno sūrio;
mikrožalumynų (papuošimui).

Paruošimas:

1. Plakimo šluotele gerai išmaišykite medų su balzaminiu actu ir aliejumi.
2. Suplėšykite salotas, supjaustykite braškes ir sutrupinkite ožkų pieno sūrį.
3. Sudėkite viską į serviravimo indą ir pagardinkite paruoštu užpilu.
4. Apibarstykite šilauogėmis ir papuošiame mikrožalumynais.

Mėsiškas suktinukas tunnbrödsrulle

Plonos švediškos duonelės suktinukas su dešrelėmis, bulvių koše ir įvairiomis daržovėmis.
 

Ingredientai:

2 dešrelės
1 tunnbröd (plona švediška duonelė) arba tortilija
1/4 griežinėliais supjaustyto svogūno arba svogūnų traškučių
30 g „Iceberg“ salotų
30 g marinuotų agurkėlių
1/2 pomidoro
bulvių košė (iš 1 bulvės)
20 g kepsnių padažo
20 g garstyčių ir medaus padažo

Paruošimas:

1. Patieskite švediškos duonelės lakštą ant stalo ar medinės lentelės. 
2. Ištepkite jį bulvių koše (kraštelį palikite).
3. Išdėliokite likusius ingredientus: pakeptas dešreles, salotas, supjaustytą pomidorą, marinuotų agurkų griežinėlius, svogūnų traškučius.
4. Apšlakstykite garstyčių ir medaus bei kepsnių padažais.
5. Duonelę suvyniokite ir mėgaukitės.

Dzadzikis

Kai kitą kartą ruošite ką nors skanaus iš lašišų filė SJÖRAPPORT, patiekite ją su graikiško stiliaus padažu – dzadzikiu.
 

Ingredientai:

1 vidutinio dydžio agurkas;
1 stiklinė tiršto graikiško jogurto;
1 v. š. citrinos sulčių;
½ v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
1 tarkuota česnako skiltelė;
¼ a. š. jūros druskos;
1 v. š. kapotų krapų;
1 v. š. kapotų mėtų.

Paruošimas:

1. Smulkiai sutakuokite agurką, suberkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite vandens perteklių.
2. Dubenėlyje sumaišykite agurko tarkius su jogurtu, citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, česnakais, druska, krapais ir mėtomis. 
3. Patiekite atvėsintą.

Skandinaviški įdaryti kiaušiniai

Kietai virtų kiaušinių puselės, dosniai įdarytos rūkytų lašišų putėsiais, yra tikra skandinaviško Velykų stalo pažiba.
 

Ingredientai:

5 kiaušiniai;
200 g kreminio sūrio;
150 g šaltai rūkytų lašišų;
1 a. š. smulkintų krapų;
1 v. š. citrinos sulčių;
½ citrinos žievelė;
žuvų ikrai ir šviežių krapų šakelės (papuošimui).

Paruošimas:

1. Sudėkite kiaušinius į puodą ir pripilkite tiek vandens, kad apsemtų.
2. Puodą su kiaušiniais palikite ant didelės kaitros, kol vanduo užvirs. Tada sumažinkite iki vidutinės ir virkite 8–10 minučių (priklausomai nuo kiaušinių dydžio). Ištraukite kiaušinius ir nuskalaukite šaltame vandenyje.
3. Iki kambario temperatūros atvėsusius kiaušinius nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau ir išimkite trynius. 
4. Paruoškite rūkytų lašišų putėsius: kreminį sūrį ir lašišas sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinių trynius, smulkiai pjaustytų krapų, įtarkuokite citrinos žievelę ir įspauskite sulčių.
5. Pripildykite konditerinį maišelį lašišų putėsių ir užspauskite ant visų kiaušinių puselių. 
6. Prieš tiekdami, papuoškite žuvų ikrais, krapų šakelėmis ir tarkuota citrinos žievele.

Tradicinis bulvių ir šprotų apkepas „Janssons frestelse“

„Janssons frestelse“ – klasikinis švedų patiekalas, itin populiarus ir mėgstamas per Kalėdas. Išvertus iš švedų kalbos Janssons frestelse reiškia „Janssono pagunda“. Tai bulvių ir šprotų apkepas su grietinėle, o pasigaminti jį – visai nesudėtinga. 
 

Ingredientai:

9–10 vidutinio dydžio bulvių;
2 v. š. sviesto;
plonais griežinėliais pjaustytas svogūnas;
apie 20 šprotų iš skardinės;
druska ir pipirai;
150 ml riebios grietinėlės;
150 ml nenugriebto pieno;
1 v. š. maltų džiūvėsėlių.

Paruošimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Bulves nulupkite ir supjaustykite 0,5 cm storio šiaudeliais – kiek ploniau, negu ruošiant gruzdintas bulvytes.
3. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir jame lengvai apkepkite pjaustytus svogūnus, kol suminkštės. Jokiu būdu svogūnų neperkepkite – jie turi pagelsti, o ne paruduoti.
4. Ten pat sudėkite bulves, kepkite kelias minutes.
5. Pusę svogūnų ir bulvių mišinio paskleiskite ant indo, kuriame apkepą pašausite į orkaitę, dugno. Ant viršaus tolygiai išdėliokite 10 šprotų. Užbarstykite druskos ir pipirų.
6. Dėkite dar vieną svogūnų ir bulvių mišinio sluoksnį, ant jo išdėliokite likusius 10 šprotų. Skystį, kuriame buvo šprotai, tolygiai užpilkite ant patiekalo viršaus.
7. Užpilkite du trečdalius pieno ir grietinėlės, apibarstykite maltais džiūvėsiais. Dar kartą paskaninkite druska ir pipirais.
8. Kepkite apie 45 minutes arba kol iškeps bulvės. Kepimui įpusėjus, supilkite likusį pieną ir grietinėlę. Jei per sausa, galite įpilti dar pieno. Svarbu, kad patiekalas būtų vienalytis, drėgnas.

Džine marinuota lašiša „Gingravad lax“

„Gingravad lax“, arba džine marinuota lašiša – tradicinis švediško Kalėdų stalo julbord patiekalas. Įprastai lašiša marinuojama naudojant tik druską ir cukrų, paskaninant krapais ir baltaisiais pipirais, bet šis receptas kiek kitoks. Kad įgytų tradicinį švedišką kalėdinį skonį, lašiša dar skaninama džinu ir kadagių uogomis. Taip paruošta lašiša ant julbord įprastai patiekiama kaip šaltas užkandis. 
 

Ingredientai:

1,2 kg lašišų filė su oda, padalytos į dvi dalis;
2 v. š. baltųjų pipirų žirneliais;
2 a. š. kadagių uogų;
60 g rupios jūros druskos;
10 g šviesaus nerafinuoto cukranendrių cukraus;
30 g smulkaus baltojo cukraus;
25 g stambiai kapotų krapų su koteliais;
3 v. š. džino.

Paruošimas:

1. Rankomis patikrinkite, ar lašišos filė nelikę kaulų. Jei rasite, pašalinkite pincetu.
2. Grūstuvėje sugrūskite pipirus ir kadagių uogas, ne pernelyg smulkiai.
3. Marinatui sumaišykite druską, abiejų rūšių cukrų ir grūstus pipirus su kadagių uogomis.
4. Pasiruoškite maistinę plėvelę. Ant jos turėtų tilptų abi lašišos filė dalys. Ant plėvelės užbarstykite šiek tiek krapų ir paskleiskite marinato. Lašišų gabaliukus dėkite oda į apačią.
6. Likusią marinato dalį rankomis įtrinkite į lašišų filė, pašlakstykite džinu ir apibarstykite likusiais krapais.
7. Sudėkite abi filė pusės kartu, kaip sumuštinį – oda turi likti išorėje. Tvirtai apsukite maistine plėvele ir įdėkite į šaldymo maišelį. Iš maišelio pašalinę kuo daugiau oro, maišelį uždarykite. Įdėkite į kokį nors indą, iš viršaus kuo nors prispauskite (pavyzdžiui, mažesniu indu ar pupelių skardine) ir palikite šaldytuve 48 valandoms. Kas 12 valandų suvožtinį apverskite.
8. Žuvį išvyniokite ir, nubraukę šalin krapus, greitai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Įdėkite į švarų maistui skirtą maišelį ir palikite šaldytuve dar 24 valandoms, kad marinatas tolygiai pasklistų.
9. Labai aštriu peiliu lašišą plonai supjaustykite. 
10. Suvartokite per 2–3 dienas arba dalį užšaldykite kitam kartui.

Taip paruoštą lašišą dėkite ant plonai raikytos ruginės duonos, pagardinkite griežinėliu citrinos. Arba patiekite didelėje serviravimo lėkštėje, papuoškite kadagių uogomis, pabarstykite krapais. Prieš pat patiekdami, lašišą pašlakstykite džinu.

Ryžių pudingas „Ris à la Malta“ su apelsinais

„Ris à la Malta“ – tai ryžių pudingas, švedų ypač mėgstamas kalėdinis desertas, be kurio julbord būtų praktiškai neįsivaizduojamas. Švedijoje paplitę įvairūs šio pudingo variantai, o IKEA šefas dalijasi recepto versija su marinuotais apelsinais. 

4–6 asmenims 
 

Ingredientai:

Marinuotiems apelsinams
100 ml vandens;
90 g perlinio cukraus;
2 gvazdikėliai;
2 kardamono ankštys;
1–2 v. š. tamsaus romo;
2–3 apelsinai.

Ryžių pudingui
90 g nevirtų trumpagrūdžių baltųjų ryžių;
200 ml vandens;
1/4 a. š. druskos dribsnių;
500 ml pieno;
cinamono lazdelė;
150 ml riebios grietinėlės;
1/2 a. š. vanilės miltelių;
1–2 v. š. cukraus pudros.

Paruošimas:

Marinuoti apelsinai
1. Į prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų, gvazdikėlius ir kardamono ankštis. Užvirus, sumažinkite kaitrą ir virkite dar 6–8 minutes, prikaistuvį retkarčiais sujudindami, kol sirupas kiek sutirštės. Nukėlę nuo kaitlentės įmaišykite romą ir palikite vėsti.
2. Nupjaukite apelsinų galus ir nulupkite žievelę bei požievį, tada apelsinus plonai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. 
3. Supjaustytus apelsinus užpilkite sirupu, dubenį uždenkite ir mažiausiai porai valandų dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami, gvazdikėlius ir kardamono ankštis išimkite.

Ryžių pudingas
1. Į prikaistuvį suberkite ryžius, užpilkite juos vandeniu, įberkite druskos. Užvirus, sumažinkite kaitrą, pridenkite ir palikite virti dar apie 10 minučių. Supilkite pieną, įmerkite cinamono lazdelę ir, retkarčiais pamaišydami, virkite dar 30–35 minutes, kol sutirštės. Stebėkite, kad neprisviltų. Išvirus, nukelkite nuo kaitlentės, išimkite cinamono lazdelę ir palikite ryžius visiškai atvėsti.
2. Grietinėlę išplakite iki purumo, įmaišykite vanilę ir cukraus pudrą, tada švelniai sumaišykite su atvėsusiais ryžiais. 
3. Patiekite su keliais apelsino griežinėliais ir sirupu.

Augaliniai kukuliai su bulvinių blynų juostelėmis

4 asmenims; paruošimo laikas 30 min. 
 

Ingredientai:

40 vnt. (640 g) augalinių kukulių HUVUDROLL;
1 pak. (480 g) bulvinių blynų RÖSTI;
1 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK;
2 česnakų skiltelės;
1 žiupsnelis rozmarinų;
1 a. š. jūros druskos;
2 v. š. smulkintų šviežių prieskoninių žolelių (rozmarinų, čiobrelių, petražolių ar kitų);
50–75 g stambiai tarkuoto brandinto sūrio PRÄST®;
200 ml kečupo;
120 g marinuotų agurkėlių SOMMARSKÖRD.

Paruošimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Paruoškite augalinius kukulius pagal nurodymus ant pakuotės.
3. Dar šaldytas bulvinius blynus supjaustykite 5 mm storio juostelėmis.
4. Sudėkite juosteles į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, užberkite česnakų ir rozmarinų. Kepkite 15–20 min. retkarčiais pamaišydami.
5. Iškepusias bulvinių blynų juosteles sudėkite į dubenį, apibarstykite žolelėmis ir sūriu, išmaišykite.
6. Kukulius ir bulvinių blynų juosteles patiekite su kečupu bei marinuotais agurkėliais.

Augaliniai kukuliai su keptomis bulvėmis

4 asmenims; paruošimo laikas 60 min. 
 

Ingredientai:

40 vnt. (640 g) augalinių kukulių HUVUDROLL;
600 g mažų (apie Ø 4 cm) švarių bulvių su odelėmis;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK;
1 v. š. jūros druskos;
1 pak. (28 g) grietinėlės padažo mišinio ALLEMANSRÄTTEN;
100 ml vandens;
200 ml grietinėlės;
4 v. š. smulkintų prieskoninių žolelių (rozmarinų, čiobrelių, petražolių ar kitų);
4 v. š. bruknių uogienės.

Paruošimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.
2. Nupjaustykite šparaginių pupelių galus ir išdėliokite jas ant kepimo popieriaus. Pašlakstykite aliejumi ir paskaninkite druska. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min. 
3. Tuo pačiu metu orkaitės viršutinėje lentynoje kepkite ir pomidoriukus. Pomidoriukų odelė turi suminkštėti ir apkepti.
4. Sumažinkite kaitrą orkaitėje iki 175 °C. Šparagines pupeles apibarstykite duonos džiūvėsėliais, uždėkite gabaliuką sviesto. Kepkite orkaitėje dar apie 5–10 min., kol džiūvėsėliai taps ausinės spalvos.
5. Kukulius iškepkite keptuvėje, kaip nurodyta ant pakuotės. 
6. Citrinas perpjaukite per pusę ir apibarstykite cukrumi. Dėkite jas į gerai įkaitintą keptuvę ir kepkite kelias minutes iki citrinos suminkštės, o cukrus karamelizuosis.
7. Keptus pomidoriukus, apkeptas citrinas, šparagines pupeles ir keptus kukulius pateikite paskaninę šviežiomis žolelėmis ir Berno padažu.

Suktinukai su daržovių kukuliais, humusu ir marinuotais raudonaisiais svogūnais

4 asmenims; paruošimo laikas 40 min. 
 

Ingredientai:

40 vnt. (640 g) daržovių kukulių HUVUDROLL,
4 a. š. humuso,
200 ml baltojo vyno acto,
200 ml vandens, 
1 a. š. cukraus,
2 lauro lapų,
2 juostelėmis supjaustytų agurkų be sėklų,
2 žiedais supjaustytų raudonųjų svogūnų,
4 vnt. minkštos duonos BRÖD TUNNBRÖD,
1 mažo indelio raudonųjų aitriųjų paprikų pastos (nebūtina),
1 supjaustytos gūžinių salotų galvos,
smulkiai supjaustytos kalendros šakelės,
1 žaliosios citrinos sulčių su minkštimu.

Paruošimas:

1. Į puodą supilkite baltojo vyno actą, vandenį, suberkite cukrų ir sumeskite lauro lapus. Gautą mišinį užvirkite ir palikite šiltai 15 min. 
2. Užpilkite supjaustytus agurkus ir raudonuosius svogūnus atvėsusiu paruoštu marinatu ir palikite įsigerti bent 30 min.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Iškepkite joje daržovių kukulius, kaip nurodyta ant pakuotės.
4. Duoną 5 min. paskrudinkite orkaitėje.
5. Paskrudintą duoną pagardinkite humusu ir (arba) aitriųjų paprikų pasta. 
6. Ant duonos sudėkite keptus daržovių kukulius, marinuotas daržoves, salotas, smulkintas kalendras. Apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Susukite.

Augalinės kilmės faršo mėsainiai su pasirinktais priedais

Sultingą augalinės kilmės faršo mėsainį labai gardu patiekti su Chalapos paprikomis, raudonaisiais svogūnais ir česnakiniu majonezu. 

4 asmenims, paruošimo laikas 20 min. 
 

Ingredientai:

apie 600 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
2 a. š. rūkytų paprikų miltelių;
0,5 a. š. druskos;
2 žiupsniai juodųjų pipirų;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
4 mėsainių bandelės 
 

Galimi priedai:

lapinės salotos;
Chalapos paprikos;
valgomieji daigai;
raudonasis svogūnas;
česnakinis majonezas;
švieži agurkai;
pomidorų riekelės. 
 

Paruošimas:

1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Sumaišykite faršą su likusiais ingredientais ir drėgnomis rankomis suformuokite 4 paplotėlius.
3. Apkepkite faršo paplotėlius rapsų aliejuje po 2–3 min. iš abiejų pusių, kol sutvirtės.
4. Pašildykite mėsainių bandeles ir pagardinkite norimais priedais.

„Netikras zuikis“ iš augalinės kilmės faršo su bulvių koše ir švedišku garnyru

Česnakais kvepiantis „netikras zuikis“ iš augalinės kilmės faršo su kremine bulvių koše ir švediškais pagardais: grietinėlės padažu, bruknėmis ir marinuotais agurkais.

4 asmenims, paruošimo laikas 20 min. 
 

Ingredientai:

grietinėlės padažo ruošinys ALLEMANSRÄTTEN;
šaldyta bulvių košė ALLEMANSRÄTTEN.

„Netikram zuikiui“
750 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 geltonasis svogūnas; 
1 išspausta česnako skiltelė;
1 a. š. džiovintų rozmarinų;
2 a. š. Dižono garstyčių;
0,5 a. š. juodųjų pipirų;
1 a. š. druskos;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti).
Saldintoms bruknėms
250 g šaldytų bruknių;
50 ml miltelinio cukraus.

Marinuotiems agurkams
50 ml 24 proc. acto;
350 ml vandens; 
2,5 v. 6. cukraus;
1 agurkas;
žiupsnis druskos;
2 v. š. stambiai kapotų petražolių. 
 

Paruošimas:

„Netikras zuikis“ ir bulvių košė
1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ℃. 
3. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite rapsų aliejuje, kol suminkštės.
4. Sumaišykite faršą su likusiais ingredientais ir drėgnomis rankomis ant kepimo popieriaus suformuokite kepalą.
5. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
6. Paruoškite bulvių košę ir grietinėlės padažą pagal nurodymus ant pakuotės.

Saldintos bruknės
Suberkite bruknes į dubenį, pabarstykite milteliniu cukrumi ir maišykite, kol cukrus ištirps, o bruknės atitirps. 

Marinuoti agurkai
1. Sumaišykite actą su vandeniu ir cukrumi. Maišykite, kol cukrus ištirps.
2. Plonais griežinėliais supjaustykite agurką (geriausia naudoti pjaustyklę).
3. Sudėkite agurko griežinėlius į marinatą, pasūdykite ir suberkite petražoles. Palikite bent 30 minučių pasimarinuoti.

Takai su augalinės kilmės faršo, marinuotų svogūnų, aštraus padažo ir gvakamolės įdaru

Takai – puikus užkandis įvairiausiomis progomis! Minkšta tortilija su augalinės kilmės faršu ir kvapniu meksikietiško stiliaus garnyru. 
 

Ingredientai:

400 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 pakelis takų prieskonių, 28 g; 
100 ml vandens; 
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
8 vnt. minkštų tortilijų.

Žaliųjų citrinų sultyse marinuotiems svogūnams
1 raudonasis svogūnas;
1 žalioji citrina.
 
Padažui „Pico de gallo“
4 pomidorai;
1 baltasis svogūnas;
1 aitrioji paprika;
1 žalioji citrina;
4 v. š. smulkintų kalendrų;
0,5 a. š. druskos.
Gvakamolei
4 avokadai;
1 išspausta česnako skiltelė;
1 žalioji citrina;
žiupsnis šviežių smulkintų kalendrų; 
1 Chalapos paprika;
druska;
pipirai. 
 

Paruošimas:

Augalinės kilmės faršą apkepinkite rapsų aliejuje, suberkite takų prieskonius ir supilkite vandenį. Troškinkite vidutinėje kaitroje, kol vanduo susigers. 

Žaliųjų citrinų sultyse marinuoti svogūnai
1. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais (patariame naudoti specialią pjaustyklę). 
2. Išspauskite žaliosios citrinos sultis ir sumaišykite jas su svogūnais, kad įsigertų. 
3. Palikite 30 minučių.

Aštrus meksikietiškas padažas „Pico de gallo“
1. Susmulkinkite pomidorus, svogūnus ir aitriąją papriką. 
2. Viską sumaišykite, maišydami suberkite smulkintą kalendrą, druską, supilkite žaliosios citrinos sultis. 

Gvakamolė
1. Susmulkinkite kalendras ir Chalapos papriką. 
2. Avokadus nulupkite ir, išėmę sėklą, sutrinkite. Į gautą masę supilkite žaliosios citrinos sultis. 
3. Sumaišykite su kitomis sudedamosiomis dalimis. 
 
Tortiliją pašildykite, dėkite įdaro pagal skonį.

Klasikiniai itališki makaronai su Bolonijos padažu iš augalinės kilmės faršo

Klasikiniai itališki makaronai su Bolonijos padažu iš augalinės kilmės faršo, apibarstyti tarkuotu parmezanu ir pagardinti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. 

4 asmenims, paruošimo laikas 30 min. 
 

Ingredientai:

400 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 smulkiai pjaustytas geltonasis svogūnas;
2–3 išspaustos česnako skiltelės;
1 smulkiai pjaustyta morka;
1 smulkiai pjaustytas saliero lapkotis; 
3 v. š. pomidorų tyrės; 
1 v. š. džiovintų raudonėlių;
1 v. š. džiovintų čiobrelių;
2 v. š. daržovių sultinio miltelių;
300 ml vandens;
800 g smulkintų pomidorų; 
0,5 a. š. druskos;
0,5 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
žiupsnis šviežių bazilikų lapelių;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
500 g makaronų; 
parmezanas; 
šviežiai grūsti juodieji pipirai. 
 

Paruošimas:

1. Smulkintus svogūnus, morkas ir salierų lapkočius apkepkite aliejuje, kol svogūnai suminkštės (neleiskite jiems paruduoti), tada sudėkite česnakus, pomidorų tyrę ir prieskonius ir viską kepinkite dar kelias minutes. 
2. Šaldytą augalinį faršą dėkite į keptuvę ir kepinkite, kol įgaus gražų atspalvį. Taip kepinamą faršą retkarčiais pasmulkinkite medine mentele, kad nesušoktų į gabalus. 
3. Apkepintą faršą užpilkite vandeniu, suberkite sultinio miltelius ir smulkintus pomidorus. Išmaišykite, įberkite druskos ir pipirų. Troškinkite apie 20 minučių; jei reikia, įpilkite dar vandens, retkarčiais pamaišykite. 
4. Išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės. 
5. Pagal skonį pridėkite druskos, pipirų, prieskonių. Į puodą su padažu sudėkite makaronus, žiupsnį ką tik nuskintų bazilikų lapelių ir viską švelniai išmaišykite. įdėję į lėkštę, užbarstykite tarkuoto parmezano.

Graikiški augalinės kilmės faršo kukuliai pomidorų padaže

Sultingi augalinės kilmės faršo kukuliai su feta, gardžiu pomidorų padažu ir tradiciniu Viduržemio jūros reginio garnyru.

4 asmenims, paruošimo laikas 45 min. 
 

Ingredientai:

Augalinės kilmės faršo kukuliams
500 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
150 g fetos;
2 išspaustos česnako skiltelės;
100 ml smulkiai kapotų petražolių;
1 v. š. džiovintų raudonėlių;
1 a. š. druskos;
0,5 a. š. juodųjų pipirų; 
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti).

Pomidorų padažui
500 g smulkintų pomidorų; 
100 ml vandens;
1 išspausta česnako skiltelė;
0,5 a. š. medaus;
0,5 a. š. druskos; 
0,5 a. š. džiovintų raudonėlių;
0,5 a. š. juodųjų pipirų.
Keptoms bulvėms
1 kg plautų mažų bulvių; 
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK (kepti);
žiupsnis druskos. 

Dzadzikiui
300 ml tiršto jogurto;
0,5 agurko;
1 išspausta česnako skiltelė;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
0,5 a. š. druskos. 
 

Paruošimas:

Augalinės kilmės faršo kukuliai
1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Sutrupinkite fetą, suberkite į faršą ir įmaišykite likusius ingredientus.
3. Susidrėkinkite rankas ir iš gautos masės formuokite nedidelius kukulius.
4. Apkepkite aliejuje, kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
5. Sumaišykite visus pomidorų padažo ingredientus.
6. Supilkite gautą padažą ant kukulių ir troškinkite apie 10 minučių. Jei per tiršta, įpilkite vandens.

Keptos bulvės
1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ℃. 
2. Sudėkite bulves į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pavartykite.
3. Kepkite orkaitėje apie 25 minutes, kol bulvės suminkštės ir įgaus traškią rusvą plutelę. Kepdami keletą kartų pavartykite. 

Dzadzikis
1. Stambiai sutarkuokite agurką ir nuspauskite sultis. 
2. Tarkuotą agurką sumaišykite su jogurtu, česnakais ir druska. 
3. Paruoštą padažą apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Augalinės kilmės faršo kukulius patiekite su keptomis bulvėmis, dzadzikiu ir daržovių salotomis.

Lašišos kepsnys

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

130 g lašišų filė SJÖRAPPORT;
40 g šviežių žalumynų (rinkitės savo mėgstamas salotas);
30 g marinuotų grybų;
aliejus (salotoms);
20 g garstyčių ir krapų padažo SÅS SENAP & DILL;
citrina;
druska;
pipirai.

Paruošimas:

1. Lašišų filė SJÖRAPPORT pagardinkite druska, pipirais, citrinomis ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
2. Suplėšykite salotų lapus, sumaišykite su šviežiais žalumynais ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais.
3. Patiekite lašišos kepsnį su salotomis, marinuotais grybais bei garstyčių ir krapų padažu SÅS SENAP & DILL.

Anties krūtinėlė su bruknių padažu

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

200 g anties krūtinėlės (filė);
60 g juodųjų lęšių;
obuolys;
apelsinas;
bruknių uogienė;
rudasis cukrus;
cinamonas;
druska.

Paruošimas:

1. Atšildykite anties krūtinėlę ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 15 min. 
2. Obuolį perpjaukite pusiau ir išvalykite sėklas. Puseles patepkite augaliniu aliejumi, apibarstykite ruduoju cukrumi, maltu cinamonu ir kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min.
3. Juoduosius lęšius suberkite į puodą, užpilkite vandeniu (jis turi gerokai apsemti lęšius), pasūdykite pagal skonį ir virkite, kol suminkštės.
4. Apelsiną su odele supjaustykite griežinėliais, apibarstykite ruduoju cukrumi ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min.
5. Patiekite su bruknių uogiene.

Šventinė kiaulienos karka

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

kiaulienos karka;
70 g raudongūžių kopūstų;
obuolys;
100 g bulvių;
20 g sviesto;
100 ml raudonojo vyno;
100 ml pieno;
cinamono lazdelė;
cukrus;
druska;
žalumynai papuošimui. 

Paruošimas:

1. Atšildykite kiaulienos karką ir pašaukite į iki 160 °C įkaitintą orkaitę maždaug 20 min. 
2. Raudongūžius kopūstus ir nedidelį obuolį sutarkuokite stambia (burokine) tarka. 
3. Įkaitintame puode ištirpinkite sviestą, suberkite kopūstų ir obuolio tarkius. Įpilkite raudonojo vyno, pagardinkite žiupsneliu druskos ir cukraus, įmeskite cinamono lazdelę. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės.
4. Išvirkite bulves ir sutrinkite košę su sviestu, virintu pienu bei žiupsneliu druskos.
5. Patiekite su šviežiomis petražolėmis ar kitais žalumynais.

Kepta anties šlaunelė su kuskusu

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

anties šlaunelė;
50 g kuskuso;
70 g raudongūžių kopūstų;
obuolys;
apelsinas;
šlakelis augalinio aliejaus;
20 g sviesto;
100 ml raudonojo vyno;
cinamono lazdelė;
rudasis cukrus;
cukrus;
druska.

Paruošimas:

1. Atšildykite anties šlaunelę ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 15 min. 
2. Kuskuso kruopas užpilkite atvėsintu (maždaug 75 °C) virintu vandeniu, įpilkite šlakelį aliejaus, pasūdykite. Iš lėto pildami vandenį, maišykite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Košę galite paskaninti džiovintais vaisiais.
3. Raudongūžius kopūstus ir nedidelį obuolį sutarkuokite stambia (burokine) tarka. 
4. Įkaitintame puode ištirpinkite sviestą, suberkite kopūstų ir obuolio tarkius. Įpilkite raudonojo vyno, pagardinkite žiupsneliu druskos ir cukraus, įmeskite cinamono lazdelę. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės.
5. Apelsiną su odele supjaustykite griežinėliais, apibarstykite ruduoju cukrumi ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min.
5. Patiekite gražioje lėkštėje.

Itališki makaronai su augaliniais kukuliais

Jei suktis virtuvėje mėgstate labiau nei valgyti restorane, Gian Luca Demarco sukurtą patiekalą galite pasigaminti patys. Šefas mielai dalijasi receptu:

2 asmenims 
 

Ingredientai:

16 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
240 g jūsų mėgstamų makaronų;
250 g pomidorų padažo;
50 g kietojo sūrio;
2 v. š. aliejaus;
2 česnako skiltelės;
2 baziliko šakelės;
druska.

Paruošimas:

1. Suberkite makaronus į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 9 min. Baigę virti, perplaukite šaltu vandeniu ir permaišykite su aliejumi. 
2. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir apkepkite susmulkintus česnakus.
3. Toje pačioje keptuvėje 5 min. pakepkite augalinius kukulius.
4. Į keptuvę supilkite pomidorų padažą ir maišydami kaitinkite, kol užvirs.
5. Išvirtus makaronus dėkite į lėkštę, ant viršaus užpilkite padažo su kukuliais, apibarstykite smulkiai sutarkuotu sūriu ir papuoškite šviežio baziliko šakele.

Skanaus!

Augaliniai kukuliai su bolivinių balandų salotomis

4 asmenims 
 

Ingredientai:

24 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
400 ml smulkiai pjaustytų salotų „Radicchio“;
4 saujos sūdytų bulvių traškučių FESTLIGT.

Bolivinių balandų salotos
Bolivinės balandos 4 asmenims (žr. informaciją ant pakuotės);
brokolio galva;
200 ml šaldytų žaliųjų žirnelių;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK.

Sojų jogurto ir fetos padažas
200 ml sojų jogurto;
150 ml fetos (trupintos);
2 v. š. smulkintų krapų.
Rabarbarų užpilas
2 v. š. rabarbarų sirupo DRYCK RABARBER;
2 v. š. baltojo vyno acto;
2 v. š. citrinų sulčių;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK. 
 

Paruošimas:

1. Paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Paruoškite bolivines balandas pagal instrukcijas ant pakuotės. Į kepimo skardą pridėkite brokolių žiedynų, įpilkite aliejaus, įberkite truputį druskos. Kepkite 6–8 min., kol suminkštės, bet liks tvirti (al dente). Dubenyje sumaišykite bolivines balandas su keptais brokoliais ir avinžirniais. Patiekite šiltas arba kambario temperatūros.
3. Dubenyje sumaišykite sojų jogurtą, trupintą fetą ir krapus. Druskos nereikia. Galite pagardinti džiovintomis aitriosiomis paprikomis, jei jas mėgstate.
4. Sumaišykite ingredientus dubenyje arba butelyje. 
 

Patiekimas:

Sudėkite bolivinių balandų salotas į dubenį, ant viršaus išdėliokite kukulius. Pridėkite salotų lapų ir traškučių, pagardinkite užpilu. Šalia patiekite padažo.

Augaliniai kukuliai su bulviniais blynais ir bruknių padažu

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

5 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
1 pak. (480 g) bulvinių blynų RÖSTI.

Bruknių padažas
1 v. š. bruknių DRYCK LINGON;
1 v. š. baltojo vyno acto;
1 v. š. citrinų sulčių;
40 g veganiško majonezo;
10 g sojų jogurto;
druskos ir pipirų.

Orkaitėje kepti kukurūzai ir brokoliai
50 g brokolių;
25 g kukurūzų (nesaldintų);
1 v. š. kepimo aliejaus;
druskos ir pipirų.

Paruošimas:

Kukurūzai ir brokoliai
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
Kepimo skardoje sudėtus brokolių žiedynus ir kukurūzus apšlakstykite aliejumi, užberkite truputį druskos ir pipirų. Kepkite 12 min., patiekite šiltus.

Augaliniai kukuliai ir bulviniai blynai
Paruoškite pagal nurodymus ant pakuočių. Patiekite šiltus.

Bruknių padažas
Sumaišykite visus ingredientus. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį. Patiekite šaltą.

Augaliniai kukuliai su grūdais, daržovėmis, obuoliene bei medaus ir grietinės padažu

1 asmeniui 
 

Ingredientai:

5 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL.

Grūdai ir žirneliai
50 g grūdų mišinio BÄSTISAR;
25 g šaldytų žaliųjų žirnelių.

Agurkų pagardas
15 g riekelėmis pjaustytų šviežių agurkų;
15 g marinuotų agurkėlių SOMMARSKÖRD.

Obuolienė
20 g šaldytų, riekelėmis pjaustytų nuluptų obuolių;
10 g nesaldaus obuolių padažo;
1 v. š. baltojo vyno acto;
1 v. š. citrinų sulčių;
druskos ir pipirų.

Medaus ir grietinės kremas
15 g grietinės;
5 g skysto medaus;
druskos ir pipirų. 
 

Paruošimas:

1. Paruoškite grūdus pagal nurodymus ant pakuotės. Sumaišykite su atitirpintais žirneliais. Patiekite šiltus.
2. Sumaišykite šviežius ir marinuotus agurkus. Patiekite šaltus.
3. Puode išvirkite šaldytus obuolius, sumaišytus su obuolių padažu ir baltojo vyno actu. Įdėkite druskos ir pipirų. Patiekite šaltą.
4. Sumaišykite grietinę su skystu medumi, įdėkite druskos ir pipirų. Patiekite šaltą.

Vasariškos silkių salotos

4 porcijos 
 

Jums reikės:

1 indelio marinuotos silkių filė SILL INLAGD;
2 didelių morkų;
2 šaukštų šviežių citrinų sulčių;
saujos valgomųjų daigų (rinkitės mėgstamiausius);
miške ar laukuose augančių valgomųjų gėlių žiedų (tinka medetkos, rugiagėlės, našlaitės);
druskos ir pipirų.

Gaminame:

Nuskuskite ir plonomis juostelėmis supjaustykite morkas (pjaustymui taip pat galite naudoti daržovių skustuką). Trumpai padžiovinkite morkų juosteles sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol taps traškios. Nupilkite silkių marinatą ir žuvų gabalėlius sumaišykite su morkomis. Apibarstykite valgomaisiais daigais ir gėlių žiedais, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Apšlakstykite šviežiomis citrinų sultimis ir ragaukite. 

Skanaus!

Kakaviniai triufeliai su pipirmėčių arbata

Apie 16 triufelių
Paruošite per 15 min. (šaldymo laikas 1–2 val.) 
 

Jums reikės:

4 šaukštų arbatos EGENTID su pipirmėtėmis ir kakava;
20 g sviesto;
2 šaukštų kakavos miltelių;
300 g juodojo šokolado CHOKLAD MÖRK 70%;
200 ml grietinėlės (įprastos arba avižų).

Gaminame:

1. Nedidelėje keptuvėje pakaitinkite grietinėlę (užvirti nereikia). Įberkite 2 šaukštus arbatžolių ir palikite pamirkti 4–5 minutes.
2. Susmulkinkite šokoladą ir suberkite į dubenį. Kaitindami virš puodo su verdančiu vandeniu, ištirpinkite.
3. Į ištirpusį šokoladą supilkite grietinėlę. Naudokite kiaurasamtį, kad į indą nepatektų arbatžolės. Gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
4. Įmaišykite sviestą – jis suteiks šokolado masei žvilgesio. 
5. Gautą masę supilkite į pusės litro talpos indą ir uždenkite maistine plėvele. 1–2 valandoms palikite šaldytuve.
6. Grūstuvėje sutrinkite likusius 2 šaukštus arbatžolių ir sumaišykite jas su kakavos milteliais. Iš atvėsusios šokolado masės formuokite rutuliukus ir apvoliokite kakavos bei arbatžolių milteliuose. Patiekite iš karto arba 30 minučių palaikykite šaldytuve, kad triufeliai atvėstų ir sutvirtėtų.

Sandariame inde triufelius išlaikysite šviežius dar tris dienas.

Vafliai su krevetėmis

Kartą paragavę vaflių su pikantiškais priedais (pavyzdžiui, sultingomis krevetėmis su vos juntamu jūros skoniu ir aromatu), nebenorėsite jokių kitų. Patikėkite.
 
4 porcijos 
Paruošite per 25 min.
 

Jums reikės:

240 g šaldytų vaflių VÅFFLOR;
500 g krevečių su kiautais SJÖRAPPORT;
200 ml liesos grietinės crème fraîche;
1⁄2 stambiai supjaustyto raudonojo svogūno;
1 ryšulėlio smidrų;
100 ml cukraus.
1. Atšildykite vaflius ir apkepkite keptuvėje, kol įgaus auksinį atspalvį. Šiek tiek pasūdykite.
2. Atskirame inde sumaišykite liesą grietinę su svogūnais.
3. Įstrižais supjaustykite smidrus 2–3 cm pločio gabalėliais. Maišydami 3 minutes pakepinkite karštoje keptuvėje, kol išorė taps traški.
4. Ant dar šiltų vaflių uždėkite po šaukštą grietinės su svogūnais, 3–4 išlukštentas krevetes ir gabalėlį kepto šparago.

Suktinukai su daržovių kukuliais ir avokadais

4 porcijos
Paruošite per 30 min.
 

Jums reikės:

640 g (40 vnt.) daržovių kukulių ALLEMANSRÄTTEN;
4 šaukštų humuso;
4 duonos BRÖD TUNNBRÖD papločių;
2 avokadų;
4 susmulkintų svogūnų laiškų;
50 ml susmulkintų mėtų lapelių;
1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus;
1/2 citrinos sulčių;
druskos ir pipirų.
1. Išdėliokite duonos papločius ant stalo. Šakute sutrinkite avokado minkštimą ir gauta mase patepkite papločius. Šalia užtepkite šiek tiek humuso.
2. Sumaišykite svogūnų laiškus su mėtų lapeliais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, prieskoniais ir taip pat užtepkite ant duonos papločių.
3. Daržovių kukulius iškepkite orkaitėje ar keptuvėje, kaip nurodyta ant pakuotės. Trumpam palikite ant virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų. Paskui perpjaukite pusiau ir išdėliokite ant papločių.
4. Tvirtai susukite ir suvyniokite į sviestinį popierių.

Ant grotelių keptos daržovės su buratos sūriu ir rapsų aliejumi

4 porcijos (garnyras) 
 

Jums reikės:

225 g nuplautų ankštinių pupelių;
4 pusiau perpjautų svogūnų;
4 Chalapos paprikų;
druskos ir pipirų pagal skonį;
2 rutuliukų buratos sūrio;
ryšulėlio šviežių žalumynų;
100 ml rapsų aliejaus;
citrinų sulčių;
ilgojo batono ir sviesto.
1. Pamerkite žalumynus (su koteliais) į pasūdytą verdantį vandenį ir palaikykite 10 minučių.
2. Ištraukite ir pamerkite į vonelę su ledukais.
3. Nusausinkite ir maisto smulkintuvu sutrinkite kartu su rapsų aliejumi, kol masė taps vientisa.
4. Į sietelį įdėkite kavos filtrą, supilkite žalumynų ir aliejaus masę ir palikite virš dubens per naktį, kad nusivarvėtų.
5. Paskaninkite kelias lašais citrinų sulčių ir žiupsneliu druskos.
6. Daržoves patepkite rapsų aliejumi.
7. Apibarstykite druska ir pipirais.
8. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis.
9. Išdėliokite daržoves ant grotelių ir kepkite,. kol suminkštės ir dailiai apskrus.
10. Praskirkite pupelių ankštis ir supjaustykite Chalapos paprikas griežinėliais.
11. Patiekite iškeptas daržoves ant padėklo.
12. Ant daržovių išdėliokite buratos sūrį ir apšlakstykite viską rapsų aliejumi.

Dilgėlių sriuba su laukiniais česnakais, bulvėmis ir svogūnais

4 porcijos 
 

Jums reikės:

2 svogūnų;
1 didelės česnako skiltelės;
2 smulkiai supjaustytų bulvių;
400 g dilgėlių;
200 g laukinių česnakų;
1000 ml daržovių sultinio;
200 ml sauso baltojo vyno;
3 šaukštų sviesto skonio rapsų aliejaus SMAKRIK;
rapsų aliejaus SMAKRIK su laukiniais česnakais;
citrinų sulčių;
druskos ir pipirų.
1. Vieną svogūną supjaustykite kubeliais, o kitą – plonais griežinėliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto skonio rapsų aliejaus. Pakepinkite jame susmulkintą česnako skiltelę, svogūną ir 2/3 kubeliais supjaustytos bulvės, viską pasūdykite.
3. Patroškinkite 5–10 minučių, kol suminkštės.
4. Mažesnėje keptuvėje su 2 šaukštais aliejaus lėtai maišydami patroškinkite griežinėliais supjaustytą svogūną su druska.
5. Į svogūnų, česnakų ir bulvių mišinį įpilkite vyno ir kaitinkite 5 minutes, kol nugaruos.
6. Supilkite sultinį ir pavirkite dar 10 minučių. 
7. Kitame puode užvirkite 300 ml pasūdyto vandens.
8. Suberkite į puodą kubeliais supjaustytas bulves ir pavirkite minutę, kol suminkštės. Nupilkite vandenį ir palikite kiaurasamtyje nusivarvėti.
9. Į tą patį puodą sudėkite dilgėles ir laukinius česnakus, pavirkite 2 minutes.
10. Nukelkite puodą nuo viryklės ir sutrinkite viską maisto smulkintuvu.

Citrinomis kvepiančios agurkų salotos su krapais ir sezamais

4 porcijos (garnyras) 
 

Jums reikės:

2 ilgais griežinėliais supjaustytų agurkų (galite naudoti pjaustyklę);
200 ml šviežių krapų;
1 ekologiškos citrinos žievelės;
2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų;
2 šaukštų rapsų aliejaus SMAKRIK su krapais;
druskos ir pipirų pagal skonį.
1. Išdėliokite agurkų griežinėlius lėkštėje.
2. Apibarstykite susmulkintais krapais, sezamų sėklomis ir užtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės.
3. Apšlakstykite rapsų aliejumi, paskaninkite druska ir pipirais.

Geltonųjų žirnių humusas su kimčių aliejumi

4–6 porcijos

Humusui: 
300 ml džiovintų geltonųjų žirnių;
2–3 česnako skiltelių;
3 šaukštų nesūdytos sezamų pastos;
½ šaukštelio sumaltų kmynų;
4–5 šaukštų citrinų sulčių;
2 šaukštų rapsų aliejaus;
druskos pagal skonį;
100 ml virinto vandens;
50 ml susmulkintų laiškinių česnakų.

Kimčių aliejui: 
150 ml rapsų aliejaus;
50 ml acto;
½–1 šaukštelio Gochugaro (korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių);
1 nedidelės česnako skiltelės;
1 šaukštelio tarkuotų imbierų;
1 šaukštelio žuvies padažo;
½–1 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių. 
 

Gaminame humusą:

1. suberkite geltonuosius žirnius į 800 ml vandens ir palikite šaldytuve bent 10 valandų, kad išmirktų.
2. Nuplaukite ir nusausinkite žirnius, suberkite į keptuvę su 1000 ml vandens ir pasūdykite šaukšteliu druskos. Kai užvirs, nusemkite putas, sumažinkite temperatūrą ir troškinkite 1½–2 valandas.
3. Nupilkite didžiąją dalį vandens, palikite apie 100 ml.
4. Atidėkite 200 ml išvirtų žirnių, o likusius kartu su kitais ingredientais, 50 ml virinto vandens ir šaukšteliu druskos sutrinkite maisto smulkintuvu. 
5. Smulkinkite kelias minutes, kol masė taps vientisa. Jei trūksta, įpilkite dar vandens ar įberkite druskos. Supilkite aliejų ir pamaišykite dar 1 minutę.
6. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Joje apskrudinkite likusius avinžirnius, kol taps traškūs. Pasūdykite, atvėsinkite ir sumaišykite su kimčių aliejumi.
7. Kimčių aliejuje išmirkusius žirnius patiekite atskiroje lėkštėje arba porą šaukštų užberkite ant paruošto humuso. Paskaninkite šlakeliu aliejaus ir susmulkintais laiškiniais česnakais.

Smidrų salotos su jūrų dumblių ikrais

Avižų ar kviečių kruopos suteiks salotoms masės ir sotumo, bet galite gaminti ir be jų. Prieskoniais gardinkite pagal skonį.
 
4 porcijos
Paruošite per 30 min.
 

Jums reikės:

2 ryšulėlių (po 250 g) šviežių smidrų;
druskos;
1 ryšulėlio svogūnų laiškų;
aliejaus kepimui;
100 ml kruopų (kviečių ar avižių);
1 šaukšto acto;
2–3 šaukštų rapsų ar alyvuogių aliejaus;
50–100 ml liesos grietinės crème fraîche;
40 g dirbtinių juodųjų ikrų SJÖRAPPORT.
1. Perpjaukite smidrus į kelias dalis, pamerkite į pasūdytą verdantį vandenį ir palaikykite apie minutę – jie turi išlikti traškūs. Ištraukite ir nupilkite lediniu vandeniu.
2. Susmulkinkite svogūnų laiškus ar apkepkite karštame aliejuje, kol šiek tiek patamsės.
3. Išvirkite kruopas, kaip nurodyta ant pakuotės. Nupilkite vandenį ir lengvai apskrudinkite jas keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
4. Didelėje lėkštėje (ar ant medinės lentelės) išdėliokite paruoštus smidrus su svogūnų laiškais. Apšlakstykite aliejaus ir acto mišiniu, pagardinkite prieskoniais (pavyzdžiui, pankoliais) ir suberkite apskrudintas kruopas. Įkrėskite kelis šaukštus liesos grietinės ir apibarstykite juodaisiais jūrų dumblių ikrais.

Paruošimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Sudėkite bulves į didelį kepimo indą, kad būtų kiek toliau viena nuo kitos, ir kepkite apie 1 val., kol įgaus auksinę rudą spalvą.
3. Paruoškite augalinius kukulius pagal nurodymus ant pakuotės.
4. Prikaistuvyje sumaišykite grietinėlės padažo mišinį su vandeniu ir grietinėle, pavirkite ant ugnies, kol užvirs. Užvirus sumažinkite kaitrą ir virkite, iki ateis metas patiekti.
5. Patiekite kukulius ir keptas bulves su grietinėlės padažu bei bruknių uogiene. Pabarstykite žolelėmis, kad būtų gardžiau ir gražiau.

Vištienos kukuliai su džiūvėsėliuose keptomis šparaginėmis pupelėms ir keptais pomidoriukais

4 asmenims; paruošimo laikas 60 min. 
 

Ingredientai:

40 vnt. (640 g) vištienos kukulių HUVUDROLL,
600 g šparaginių pupelių,
80 g džiūvėsėlių,
1 a. š. rapsų aliejaus SMAKRIK,
400 g vyšninių pomidoriukų,
2 a. š. šviežių smulkintų žolelių, pvz., rozmarinų, krapų, petražolių,
2 citrinų,
4 a. š. cukraus,
400 ml Berno (Béarnaise) padažo,
žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.


Rūšiuoti pagal: Rekomenduojamas
  • Rekomenduojamas
  • Prekės kategorija
  • Kainą nuo mažiausios
  • Kainą nuo didžiausios
  • Pavadinimą

SYLT LINGON

bruknių džemas, 400 g, ekologiškas

3,49

SÅS SENAP & DILL

garstyčių-krapų padažas

1,99

SJÖRAPPORT

lašišų filė, sertifikuota ASC/šaldytas produktas

16,99

ALLEMANSRÄTTEN

grietinėlės padažo ruošinys

0,89

VÅFFLOR

šaldyti vafliai

4,99




X

Pranešimas apie pasikeitusį likutį

Pirmieji sužinokite, kada jūsų norima prekė [itemName] vėl bus prekyboje.

Puiku! Dabar tiesiog laukite pranešimo.

Kai prekės [itemName] likutis sandėlyje bus pakankamas, pranešime jums el. paštu.