Augalinės kilmės faršo mėsainiai su pasirinktais priedais

Sultingą augalinės kilmės faršo mėsainį labai gardu patiekti su Chalapos paprikomis, raudonaisiais svogūnais ir česnakiniu majonezu. 

4 asmenims, paruošimo laikas 20 min.

Ingredientai:
apie 600 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
2 a. š. rūkytų paprikų miltelių;
0,5 a. š. druskos;
2 žiupsniai juodųjų pipirų;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
4 mėsainių bandelės

Galimi priedai:
lapinės salotos;
Chalapos paprikos;
valgomieji daigai;
raudonasis svogūnas;
česnakinis majonezas;
švieži agurkai;
pomidorų riekelės.

Paruošimas:
1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Sumaišykite faršą su likusiais ingredientais ir drėgnomis rankomis suformuokite 4 paplotėlius.
3. Apkepkite faršo paplotėlius rapsų aliejuje po 2–3 min. iš abiejų pusių, kol sutvirtės.
4. Pašildykite mėsainių bandeles ir pagardinkite norimais priedais.

„Netikras zuikis“ iš augalinės kilmės faršo su bulvių koše ir švedišku garnyru

Česnakais kvepiantis „netikras zuikis“ iš augalinės kilmės faršo su kremine bulvių koše ir švediškais pagardais: grietinėlės padažu, bruknėmis ir marinuotais agurkais.

4 asmenims, paruošimo laikas 20 min.

Ingredientai:
grietinėlės padažo ruošinys ALLEMANSRÄTTEN;
šaldyta bulvių košė ALLEMANSRÄTTEN.

„Netikram zuikiui“
750 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 geltonasis svogūnas; 
1 išspausta česnako skiltelė;
1 a. š. džiovintų rozmarinų;
2 a. š. Dižono garstyčių;
0,5 a. š. juodųjų pipirų;
1 a. š. druskos;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti).
Saldintoms bruknėms
250 g šaldytų bruknių;
50 ml miltelinio cukraus.

Marinuotiems agurkams
50 ml 24 proc. acto;
350 ml vandens; 
2,5 v. 6. cukraus;
1 agurkas;
žiupsnis druskos;
2 v. š. stambiai kapotų petražolių.

Paruošimas:
„Netikras zuikis“ ir bulvių košė
1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ℃. 
3. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite rapsų aliejuje, kol suminkštės.
4. Sumaišykite faršą su likusiais ingredientais ir drėgnomis rankomis ant kepimo popieriaus suformuokite kepalą.
5. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
6. Paruoškite bulvių košę ir grietinėlės padažą pagal nurodymus ant pakuotės.

Saldintos bruknės
Suberkite bruknes į dubenį, pabarstykite milteliniu cukrumi ir maišykite, kol cukrus ištirps, o bruknės atitirps. 

Marinuoti agurkai
1. Sumaišykite actą su vandeniu ir cukrumi. Maišykite, kol cukrus ištirps.
2. Plonais griežinėliais supjaustykite agurką (geriausia naudoti pjaustyklę).
3. Sudėkite agurko griežinėlius į marinatą, pasūdykite ir suberkite petražoles. Palikite bent 30 minučių pasimarinuoti.

Takai su augalinės kilmės faršo, marinuotų svogūnų, aštraus padažo ir gvakamolės įdaru

Takai – puikus užkandis įvairiausiomis progomis! Minkšta tortilija su augalinės kilmės faršu ir kvapniu meksikietiško stiliaus garnyru.

Ingredientai:
400 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 pakelis takų prieskonių, 28 g; 
100 ml vandens; 
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
8 vnt. minkštų tortilijų.

Žaliųjų citrinų sultyse marinuotiems svogūnams
1 raudonasis svogūnas;
1 žalioji citrina.
 
Padažui „Pico de gallo“
4 pomidorai;
1 baltasis svogūnas;
1 aitrioji paprika;
1 žalioji citrina;
4 v. š. smulkintų kalendrų;
0,5 a. š. druskos.
Gvakamolei
4 avokadai;
1 išspausta česnako skiltelė;
1 žalioji citrina;
žiupsnis šviežių smulkintų kalendrų; 
1 Chalapos paprika;
druska;
pipirai.

Paruošimas:
Augalinės kilmės faršą apkepinkite rapsų aliejuje, suberkite takų prieskonius ir supilkite vandenį. Troškinkite vidutinėje kaitroje, kol vanduo susigers. 

Žaliųjų citrinų sultyse marinuoti svogūnai
1. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais (patariame naudoti specialią pjaustyklę). 
2. Išspauskite žaliosios citrinos sultis ir sumaišykite jas su svogūnais, kad įsigertų. 
3. Palikite 30 minučių.

Aštrus meksikietiškas padažas „Pico de gallo“
1. Susmulkinkite pomidorus, svogūnus ir aitriąją papriką. 
2. Viską sumaišykite, maišydami suberkite smulkintą kalendrą, druską, supilkite žaliosios citrinos sultis. 

Gvakamolė
1. Susmulkinkite kalendras ir Chalapos papriką. 
2. Avokadus nulupkite ir, išėmę sėklą, sutrinkite. Į gautą masę supilkite žaliosios citrinos sultis. 
3. Sumaišykite su kitomis sudedamosiomis dalimis. 
 
Tortiliją pašildykite, dėkite įdaro pagal skonį.

Klasikiniai itališki makaronai su Bolonijos padažu iš augalinės kilmės faršo

Klasikiniai itališki makaronai su Bolonijos padažu iš augalinės kilmės faršo, apibarstyti tarkuotu parmezanu ir pagardinti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. 

4 asmenims, paruošimo laikas 30 min.

Ingredientai:
400 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
1 smulkiai pjaustytas geltonasis svogūnas;
2–3 išspaustos česnako skiltelės;
1 smulkiai pjaustyta morka;
1 smulkiai pjaustytas saliero lapkotis; 
3 v. š. pomidorų tyrės; 
1 v. š. džiovintų raudonėlių;
1 v. š. džiovintų čiobrelių;
2 v. š. daržovių sultinio miltelių;
300 ml vandens;
800 g smulkintų pomidorų; 
0,5 a. š. druskos;
0,5 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
žiupsnis šviežių bazilikų lapelių;
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti);
500 g makaronų; 
parmezanas; 
šviežiai grūsti juodieji pipirai.

Paruošimas:
1. Smulkintus svogūnus, morkas ir salierų lapkočius apkepkite aliejuje, kol svogūnai suminkštės (neleiskite jiems paruduoti), tada sudėkite česnakus, pomidorų tyrę ir prieskonius ir viską kepinkite dar kelias minutes. 
2. Šaldytą augalinį faršą dėkite į keptuvę ir kepinkite, kol įgaus gražų atspalvį. Taip kepinamą faršą retkarčiais pasmulkinkite medine mentele, kad nesušoktų į gabalus. 
3. Apkepintą faršą užpilkite vandeniu, suberkite sultinio miltelius ir smulkintus pomidorus. Išmaišykite, įberkite druskos ir pipirų. Troškinkite apie 20 minučių; jei reikia, įpilkite dar vandens, retkarčiais pamaišykite. 
4. Išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės. 
5. Pagal skonį pridėkite druskos, pipirų, prieskonių. Į puodą su padažu sudėkite makaronus, žiupsnį ką tik nuskintų bazilikų lapelių ir viską švelniai išmaišykite. įdėję į lėkštę, užbarstykite tarkuoto parmezano.

Graikiški augalinės kilmės faršo kukuliai pomidorų padaže

Sultingi augalinės kilmės faršo kukuliai su feta, gardžiu pomidorų padažu ir tradiciniu Viduržemio jūros reginio garnyru.

4 asmenims, paruošimo laikas 45 min.

Ingredientai:
Augalinės kilmės faršo kukuliams
500 g augalinės kilmės faršo VÄRLDSKLOK; 
150 g fetos;
2 išspaustos česnako skiltelės;
100 ml smulkiai kapotų petražolių;
1 v. š. džiovintų raudonėlių;
1 a. š. druskos;
0,5 a. š. juodųjų pipirų; 
rapsų aliejus SMAKRIK (kepti).

Pomidorų padažui
500 g smulkintų pomidorų; 
100 ml vandens;
1 išspausta česnako skiltelė;
0,5 a. š. medaus;
0,5 a. š. druskos; 
0,5 a. š. džiovintų raudonėlių;
0,5 a. š. juodųjų pipirų.
Keptoms bulvėms
1 kg plautų mažų bulvių; 
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK (kepti);
žiupsnis druskos. 

Dzadzikiui
300 ml tiršto jogurto;
0,5 agurko;
1 išspausta česnako skiltelė;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
0,5 a. š. druskos.

Paruošimas:
Augalinės kilmės faršo kukuliai

1. Atšildykite augalinės kilmės faršą, paskleidę ant lentelės ar lėkštės. Palaikykite apie 30 minučių, kad dar liktų vėsesnis nei kambario temperatūros.
2. Sutrupinkite fetą, suberkite į faršą ir įmaišykite likusius ingredientus.
3. Susidrėkinkite rankas ir iš gautos masės formuokite nedidelius kukulius.
4. Apkepkite aliejuje, kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
5. Sumaišykite visus pomidorų padažo ingredientus.
6. Supilkite gautą padažą ant kukulių ir troškinkite apie 10 minučių. Jei per tiršta, įpilkite vandens.

Keptos bulvės
1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ℃. 
2. Sudėkite bulves į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pavartykite.
3. Kepkite orkaitėje apie 25 minutes, kol bulvės suminkštės ir įgaus traškią rusvą plutelę. Kepdami keletą kartų pavartykite. 

Dzadzikis
1. Stambiai sutarkuokite agurką ir nuspauskite sultis. 
2. Tarkuotą agurką sumaišykite su jogurtu, česnakais ir druska. 
3. Paruoštą padažą apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Augalinės kilmės faršo kukulius patiekite su keptomis bulvėmis, dzadzikiu ir daržovių salotomis.

Lašišos kepsnys

1 asmeniui

Ingredientai:
130 g lašišų filė SJÖRAPPORT;
40 g šviežių žalumynų (rinkitės savo mėgstamas salotas);
30 g marinuotų grybų;
aliejus (salotoms);
20 g garstyčių ir krapų padažo SÅS SENAP & DILL;
citrina;
druska;
pipirai.
Paruošimas:
1. Lašišų filė SJÖRAPPORT pagardinkite druska, pipirais, citrinomis ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
2. Suplėšykite salotų lapus, sumaišykite su šviežiais žalumynais ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais.
3. Patiekite lašišos kepsnį su salotomis, marinuotais grybais bei garstyčių ir krapų padažu SÅS SENAP & DILL.

Anties krūtinėlė su bruknių padažu

1 asmeniui

Ingredientai:
200 g anties krūtinėlės (filė);
60 g juodųjų lęšių;
obuolys;
apelsinas;
bruknių uogienė;
rudasis cukrus;
cinamonas;
druska.
Paruošimas:
1. Atšildykite anties krūtinėlę ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 15 min. 
2. Obuolį perpjaukite pusiau ir išvalykite sėklas. Puseles patepkite augaliniu aliejumi, apibarstykite ruduoju cukrumi, maltu cinamonu ir kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min.
3. Juoduosius lęšius suberkite į puodą, užpilkite vandeniu (jis turi gerokai apsemti lęšius), pasūdykite pagal skonį ir virkite, kol suminkštės.
4. Apelsiną su odele supjaustykite griežinėliais, apibarstykite ruduoju cukrumi ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min.
5. Patiekite su bruknių uogiene.

Šventinė kiaulienos karka

1 asmeniui

Ingredientai:
kiaulienos karka;
70 g raudongūžių kopūstų;
obuolys;
100 g bulvių;
20 g sviesto;
100 ml raudonojo vyno;
100 ml pieno;
cinamono lazdelė;
cukrus;
druska;
žalumynai papuošimui. 
Paruošimas:
1. Atšildykite kiaulienos karką ir pašaukite į iki 160 °C įkaitintą orkaitę maždaug 20 min. 
2. Raudongūžius kopūstus ir nedidelį obuolį sutarkuokite stambia (burokine) tarka. 
3. Įkaitintame puode ištirpinkite sviestą, suberkite kopūstų ir obuolio tarkius. Įpilkite raudonojo vyno, pagardinkite žiupsneliu druskos ir cukraus, įmeskite cinamono lazdelę. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės.
4. Išvirkite bulves ir sutrinkite košę su sviestu, virintu pienu bei žiupsneliu druskos.
5. Patiekite su šviežiomis petražolėmis ar kitais žalumynais.

Kepta anties šlaunelė su kuskusu

1 asmeniui

Ingredientai:
anties šlaunelė;
50 g kuskuso;
70 g raudongūžių kopūstų;
obuolys;
apelsinas;
šlakelis augalinio aliejaus;
20 g sviesto;
100 ml raudonojo vyno;
cinamono lazdelė;
rudasis cukrus;
cukrus;
druska.
Paruošimas:
1. Atšildykite anties šlaunelę ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 15 min. 
2. Kuskuso kruopas užpilkite atvėsintu (maždaug 75 °C) virintu vandeniu, įpilkite šlakelį aliejaus, pasūdykite. Iš lėto pildami vandenį, maišykite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Košę galite paskaninti džiovintais vaisiais.
3. Raudongūžius kopūstus ir nedidelį obuolį sutarkuokite stambia (burokine) tarka. 
4. Įkaitintame puode ištirpinkite sviestą, suberkite kopūstų ir obuolio tarkius. Įpilkite raudonojo vyno, pagardinkite žiupsneliu druskos ir cukraus, įmeskite cinamono lazdelę. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės.
5. Apelsiną su odele supjaustykite griežinėliais, apibarstykite ruduoju cukrumi ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min.
5. Patiekite gražioje lėkštėje.

Itališki makaronai su augaliniais kukuliais

Jei suktis virtuvėje mėgstate labiau nei valgyti restorane, Gian Luca Demarco sukurtą patiekalą galite pasigaminti patys. Šefas mielai dalijasi receptu:

2 asmenims

Ingredientai:
16 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
240 g jūsų mėgstamų makaronų;
250 g pomidorų padažo;
50 g kietojo sūrio;
2 v. š. aliejaus;
2 česnako skiltelės;
2 baziliko šakelės;
druska.
Paruošimas:
1. Suberkite makaronus į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 9 min. Baigę virti, perplaukite šaltu vandeniu ir permaišykite su aliejumi. 
2. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir apkepkite susmulkintus česnakus.
3. Toje pačioje keptuvėje 5 min. pakepkite augalinius kukulius.
4. Į keptuvę supilkite pomidorų padažą ir maišydami kaitinkite, kol užvirs.
5. Išvirtus makaronus dėkite į lėkštę, ant viršaus užpilkite padažo su kukuliais, apibarstykite smulkiai sutarkuotu sūriu ir papuoškite šviežio baziliko šakele.

Skanaus!

Augaliniai kukuliai su bulvinių blynų juostelėmis

4 asmenims; paruošimo laikas 30 min.

Ingredientai:
40 vnt. (640 g) augalinių kukulių HUVUDROLL;
1 pak. (480 g) bulvinių blynų RÖSTI;
1 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK;
2 česnakų skiltelės;
1 žiupsnelis rozmarinų;
1 a. š. jūros druskos;
2 v. š. smulkintų šviežių prieskoninių žolelių (rozmarinų, čiobrelių, petražolių ar kitų);
50–75 g stambiai tarkuoto brandinto sūrio PRÄST®;
200 ml kečupo;
120 g marinuotų agurkėlių SOMMARSKÖRD.
Paruošimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Paruoškite augalinius kukulius pagal nurodymus ant pakuotės.
3. Dar šaldytas bulvinius blynus supjaustykite 5 mm storio juostelėmis.
4. Sudėkite juosteles į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, užberkite česnakų ir rozmarinų. Kepkite 15–20 min. retkarčiais pamaišydami.
5. Iškepusias bulvinių blynų juosteles sudėkite į dubenį, apibarstykite žolelėmis ir sūriu, išmaišykite.
6. Kukulius ir bulvinių blynų juosteles patiekite su kečupu bei marinuotais agurkėliais.

Augaliniai kukuliai su keptomis bulvėmis

4 asmenims; paruošimo laikas 60 min.

Ingredientai:
40 vnt. (640 g) augalinių kukulių HUVUDROLL;
600 g mažų (apie Ø 4 cm) švarių bulvių su odelėmis;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK;
1 v. š. jūros druskos;
1 pak. (28 g) grietinėlės padažo mišinio ALLEMANSRÄTTEN;
100 ml vandens;
200 ml grietinėlės;
4 v. š. smulkintų prieskoninių žolelių (rozmarinų, čiobrelių, petražolių ar kitų);
4 v. š. bruknių uogienės.
Paruošimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Sudėkite bulves į didelį kepimo indą, kad būtų kiek toliau viena nuo kitos, ir kepkite apie 1 val., kol įgaus auksinę rudą spalvą.
3. Paruoškite augalinius kukulius pagal nurodymus ant pakuotės.
4. Prikaistuvyje sumaišykite grietinėlės padažo mišinį su vandeniu ir grietinėle, pavirkite ant ugnies, kol užvirs. Užvirus sumažinkite kaitrą ir virkite, iki ateis metas patiekti.
5. Patiekite kukulius ir keptas bulves su grietinėlės padažu bei bruknių uogiene. Pabarstykite žolelėmis, kad būtų gardžiau ir gražiau.

Augaliniai kukuliai su bolivinių balandų salotomis

4 asmenims

Ingredientai:
24 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
400 ml smulkiai pjaustytų salotų „Radicchio“;
4 saujos sūdytų bulvių traškučių FESTLIGT.

Bolivinių balandų salotos
Bolivinės balandos 4 asmenims (žr. informaciją ant pakuotės);
brokolio galva;
200 ml šaldytų žaliųjų žirnelių;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK.

Sojų jogurto ir fetos padažas
200 ml sojų jogurto;
150 ml fetos (trupintos);
2 v. š. smulkintų krapų.
Rabarbarų užpilas
2 v. š. rabarbarų sirupo DRYCK RABARBER;
2 v. š. baltojo vyno acto;
2 v. š. citrinų sulčių;
2 v. š. rapsų aliejaus SMAKRIK.

Paruošimas:
1. Paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Paruoškite bolivines balandas pagal instrukcijas ant pakuotės. Į kepimo skardą pridėkite brokolių žiedynų, įpilkite aliejaus, įberkite truputį druskos. Kepkite 6–8 min., kol suminkštės, bet liks tvirti (al dente). Dubenyje sumaišykite bolivines balandas su keptais brokoliais ir avinžirniais. Patiekite šiltas arba kambario temperatūros.
3. Dubenyje sumaišykite sojų jogurtą, trupintą fetą ir krapus. Druskos nereikia. Galite pagardinti džiovintomis aitriosiomis paprikomis, jei jas mėgstate.
4. Sumaišykite ingredientus dubenyje arba butelyje.

Patiekimas:
Sudėkite bolivinių balandų salotas į dubenį, ant viršaus išdėliokite kukulius. Pridėkite salotų lapų ir traškučių, pagardinkite užpilu. Šalia patiekite padažo.

Augaliniai kukuliai su bulviniais blynais ir bruknių padažu

1 asmeniui

Ingredientai:
5 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL;
1 pak. (480 g) bulvinių blynų RÖSTI.

Bruknių padažas
1 v. š. bruknių DRYCK LINGON;
1 v. š. baltojo vyno acto;
1 v. š. citrinų sulčių;
40 g veganiško majonezo;
10 g sojų jogurto;
druskos ir pipirų.

Orkaitėje kepti kukurūzai ir brokoliai
50 g brokolių;
25 g kukurūzų (nesaldintų);
1 v. š. kepimo aliejaus;
druskos ir pipirų.
Paruošimas:
Kukurūzai ir brokoliai

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
Kepimo skardoje sudėtus brokolių žiedynus ir kukurūzus apšlakstykite aliejumi, užberkite truputį druskos ir pipirų. Kepkite 12 min., patiekite šiltus.

Augaliniai kukuliai ir bulviniai blynai
Paruoškite pagal nurodymus ant pakuočių. Patiekite šiltus.

Bruknių padažas
Sumaišykite visus ingredientus. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį. Patiekite šaltą.

Augaliniai kukuliai su grūdais, daržovėmis, obuoliene bei medaus ir grietinės padažu

1 asmeniui

Ingredientai:
5 vnt. augalinių kukulių HUVUDROLL.

Grūdai ir žirneliai
50 g grūdų mišinio BÄSTISAR;
25 g šaldytų žaliųjų žirnelių.

Agurkų pagardas
15 g riekelėmis pjaustytų šviežių agurkų;
15 g marinuotų agurkėlių SOMMARSKÖRD.

Obuolienė
20 g šaldytų, riekelėmis pjaustytų nuluptų obuolių;
10 g nesaldaus obuolių padažo;
1 v. š. baltojo vyno acto;
1 v. š. citrinų sulčių;
druskos ir pipirų.

Medaus ir grietinės kremas
15 g grietinės;
5 g skysto medaus;
druskos ir pipirų.

Paruošimas:
1. Paruoškite grūdus pagal nurodymus ant pakuotės. Sumaišykite su atitirpintais žirneliais. Patiekite šiltus.
2. Sumaišykite šviežius ir marinuotus agurkus. Patiekite šaltus.
3. Puode išvirkite šaldytus obuolius, sumaišytus su obuolių padažu ir baltojo vyno actu. Įdėkite druskos ir pipirų. Patiekite šaltą.
4. Sumaišykite grietinę su skystu medumi, įdėkite druskos ir pipirų. Patiekite šaltą.

Vasariškos silkių salotos

4 porcijos

Jums reikės:
1 indelio marinuotos silkių filė SILL INLAGD;
2 didelių morkų;
2 šaukštų šviežių citrinų sulčių;
saujos valgomųjų daigų (rinkitės mėgstamiausius);
miške ar laukuose augančių valgomųjų gėlių žiedų (tinka medetkos, rugiagėlės, našlaitės);
druskos ir pipirų.
Gaminame:
Nuskuskite ir plonomis juostelėmis supjaustykite morkas (pjaustymui taip pat galite naudoti daržovių skustuką). Trumpai padžiovinkite morkų juosteles sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol taps traškios. Nupilkite silkių marinatą ir žuvų gabalėlius sumaišykite su morkomis. Apibarstykite valgomaisiais daigais ir gėlių žiedais, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Apšlakstykite šviežiomis citrinų sultimis ir ragaukite. 

Skanaus!

Kakaviniai triufeliai su pipirmėčių arbata

Apie 16 triufelių
Paruošite per 15 min. (šaldymo laikas 1–2 val.)

Jums reikės:
4 šaukštų arbatos EGENTID su pipirmėtėmis ir kakava;
20 g sviesto;
2 šaukštų kakavos miltelių;
300 g juodojo šokolado CHOKLAD MÖRK 70%;
200 ml grietinėlės (įprastos arba avižų).
Gaminame:
1. Nedidelėje keptuvėje pakaitinkite grietinėlę (užvirti nereikia). Įberkite 2 šaukštus arbatžolių ir palikite pamirkti 4–5 minutes.
2. Susmulkinkite šokoladą ir suberkite į dubenį. Kaitindami virš puodo su verdančiu vandeniu, ištirpinkite.
3. Į ištirpusį šokoladą supilkite grietinėlę. Naudokite kiaurasamtį, kad į indą nepatektų arbatžolės. Gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
4. Įmaišykite sviestą – jis suteiks šokolado masei žvilgesio. 
5. Gautą masę supilkite į pusės litro talpos indą ir uždenkite maistine plėvele. 1–2 valandoms palikite šaldytuve.
6. Grūstuvėje sutrinkite likusius 2 šaukštus arbatžolių ir sumaišykite jas su kakavos milteliais. Iš atvėsusios šokolado masės formuokite rutuliukus ir apvoliokite kakavos bei arbatžolių milteliuose. Patiekite iš karto arba 30 minučių palaikykite šaldytuve, kad triufeliai atvėstų ir sutvirtėtų.

Sandariame inde triufelius išlaikysite šviežius dar tris dienas.

Vafliai su krevetėmis

Kartą paragavę vaflių su pikantiškais priedais (pavyzdžiui, sultingomis krevetėmis su vos juntamu jūros skoniu ir aromatu), nebenorėsite jokių kitų. Patikėkite.
 
4 porcijos 
Paruošite per 25 min.
 
Jums reikės:
240 g šaldytų vaflių VÅFFLOR;
500 g krevečių su kiautais SJÖRAPPORT;
200 ml liesos grietinės crème fraîche;
1⁄2 stambiai supjaustyto raudonojo svogūno;
1 ryšulėlio smidrų;
100 ml cukraus.
1. Atšildykite vaflius ir apkepkite keptuvėje, kol įgaus auksinį atspalvį. Šiek tiek pasūdykite.
2. Atskirame inde sumaišykite liesą grietinę su svogūnais.
3. Įstrižais supjaustykite smidrus 2–3 cm pločio gabalėliais. Maišydami 3 minutes pakepinkite karštoje keptuvėje, kol išorė taps traški.
4. Ant dar šiltų vaflių uždėkite po šaukštą grietinės su svogūnais, 3–4 išlukštentas krevetes ir gabalėlį kepto šparago.

Suktinukai su daržovių kukuliais ir avokadais

4 porcijos
Paruošite per 30 min.
 
Jums reikės:
640 g (40 vnt.) daržovių kukulių ALLEMANSRÄTTEN;
4 šaukštų humuso;
4 duonos BRÖD TUNNBRÖD papločių;
2 avokadų;
4 susmulkintų svogūnų laiškų;
50 ml susmulkintų mėtų lapelių;
1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus;
1/2 citrinos sulčių;
druskos ir pipirų.
1. Išdėliokite duonos papločius ant stalo. Šakute sutrinkite avokado minkštimą ir gauta mase patepkite papločius. Šalia užtepkite šiek tiek humuso.
2. Sumaišykite svogūnų laiškus su mėtų lapeliais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, prieskoniais ir taip pat užtepkite ant duonos papločių.
3. Daržovių kukulius iškepkite orkaitėje ar keptuvėje, kaip nurodyta ant pakuotės. Trumpam palikite ant virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų. Paskui perpjaukite pusiau ir išdėliokite ant papločių.
4. Tvirtai susukite ir suvyniokite į sviestinį popierių.

Ant grotelių keptos daržovės su buratos sūriu ir rapsų aliejumi

4 porcijos (garnyras)

Jums reikės:
225 g nuplautų ankštinių pupelių;
4 pusiau perpjautų svogūnų;
4 Chalapos paprikų;
druskos ir pipirų pagal skonį;
2 rutuliukų buratos sūrio;
ryšulėlio šviežių žalumynų;
100 ml rapsų aliejaus;
citrinų sulčių;
ilgojo batono ir sviesto.
1. Pamerkite žalumynus (su koteliais) į pasūdytą verdantį vandenį ir palaikykite 10 minučių.
2. Ištraukite ir pamerkite į vonelę su ledukais.
3. Nusausinkite ir maisto smulkintuvu sutrinkite kartu su rapsų aliejumi, kol masė taps vientisa.
4. Į sietelį įdėkite kavos filtrą, supilkite žalumynų ir aliejaus masę ir palikite virš dubens per naktį, kad nusivarvėtų.
5. Paskaninkite kelias lašais citrinų sulčių ir žiupsneliu druskos.
6. Daržoves patepkite rapsų aliejumi.
7. Apibarstykite druska ir pipirais.
8. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis.
9. Išdėliokite daržoves ant grotelių ir kepkite,. kol suminkštės ir dailiai apskrus.
10. Praskirkite pupelių ankštis ir supjaustykite Chalapos paprikas griežinėliais.
11. Patiekite iškeptas daržoves ant padėklo.
12. Ant daržovių išdėliokite buratos sūrį ir apšlakstykite viską rapsų aliejumi.

Dilgėlių sriuba su laukiniais česnakais, bulvėmis ir svogūnais

4 porcijos

Jums reikės:
2 svogūnų;
1 didelės česnako skiltelės;
2 smulkiai supjaustytų bulvių;
400 g dilgėlių;
200 g laukinių česnakų;
1000 ml daržovių sultinio;
200 ml sauso baltojo vyno;
3 šaukštų sviesto skonio rapsų aliejaus SMAKRIK;
rapsų aliejaus SMAKRIK su laukiniais česnakais;
citrinų sulčių;
druskos ir pipirų.
1. Vieną svogūną supjaustykite kubeliais, o kitą – plonais griežinėliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto skonio rapsų aliejaus. Pakepinkite jame susmulkintą česnako skiltelę, svogūną ir 2/3 kubeliais supjaustytos bulvės, viską pasūdykite.
3. Patroškinkite 5–10 minučių, kol suminkštės.
4. Mažesnėje keptuvėje su 2 šaukštais aliejaus lėtai maišydami patroškinkite griežinėliais supjaustytą svogūną su druska.
5. Į svogūnų, česnakų ir bulvių mišinį įpilkite vyno ir kaitinkite 5 minutes, kol nugaruos.
6. Supilkite sultinį ir pavirkite dar 10 minučių. 
7. Kitame puode užvirkite 300 ml pasūdyto vandens.
8. Suberkite į puodą kubeliais supjaustytas bulves ir pavirkite minutę, kol suminkštės. Nupilkite vandenį ir palikite kiaurasamtyje nusivarvėti.
9. Į tą patį puodą sudėkite dilgėles ir laukinius česnakus, pavirkite 2 minutes.
10. Nukelkite puodą nuo viryklės ir sutrinkite viską maisto smulkintuvu.

Citrinomis kvepiančios agurkų salotos su krapais ir sezamais

4 porcijos (garnyras)

Jums reikės:
2 ilgais griežinėliais supjaustytų agurkų (galite naudoti pjaustyklę);
200 ml šviežių krapų;
1 ekologiškos citrinos žievelės;
2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų;
2 šaukštų rapsų aliejaus SMAKRIK su krapais;
druskos ir pipirų pagal skonį.
1. Išdėliokite agurkų griežinėlius lėkštėje.
2. Apibarstykite susmulkintais krapais, sezamų sėklomis ir užtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės.
3. Apšlakstykite rapsų aliejumi, paskaninkite druska ir pipirais.

Geltonųjų žirnių humusas su kimčių aliejumi

4–6 porcijos

Humusui: 
300 ml džiovintų geltonųjų žirnių;
2–3 česnako skiltelių;
3 šaukštų nesūdytos sezamų pastos;
½ šaukštelio sumaltų kmynų;
4–5 šaukštų citrinų sulčių;
2 šaukštų rapsų aliejaus;
druskos pagal skonį;
100 ml virinto vandens;
50 ml susmulkintų laiškinių česnakų.

Kimčių aliejui: 
150 ml rapsų aliejaus;
50 ml acto;
½–1 šaukštelio Gochugaro (korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių);
1 nedidelės česnako skiltelės;
1 šaukštelio tarkuotų imbierų;
1 šaukštelio žuvies padažo;
½–1 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių.

Gaminame humusą:
1. suberkite geltonuosius žirnius į 800 ml vandens ir palikite šaldytuve bent 10 valandų, kad išmirktų.
2. Nuplaukite ir nusausinkite žirnius, suberkite į keptuvę su 1000 ml vandens ir pasūdykite šaukšteliu druskos. Kai užvirs, nusemkite putas, sumažinkite temperatūrą ir troškinkite 1½–2 valandas.
3. Nupilkite didžiąją dalį vandens, palikite apie 100 ml.
4. Atidėkite 200 ml išvirtų žirnių, o likusius kartu su kitais ingredientais, 50 ml virinto vandens ir šaukšteliu druskos sutrinkite maisto smulkintuvu. 
5. Smulkinkite kelias minutes, kol masė taps vientisa. Jei trūksta, įpilkite dar vandens ar įberkite druskos. Supilkite aliejų ir pamaišykite dar 1 minutę.
6. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Joje apskrudinkite likusius avinžirnius, kol taps traškūs. Pasūdykite, atvėsinkite ir sumaišykite su kimčių aliejumi.
7. Kimčių aliejuje išmirkusius žirnius patiekite atskiroje lėkštėje arba porą šaukštų užberkite ant paruošto humuso. Paskaninkite šlakeliu aliejaus ir susmulkintais laiškiniais česnakais.

Smidrų salotos su jūrų dumblių ikrais

Avižų ar kviečių kruopos suteiks salotoms masės ir sotumo, bet galite gaminti ir be jų. Prieskoniais gardinkite pagal skonį.
 
4 porcijos
Paruošite per 30 min.
 
Jums reikės:
2 ryšulėlių (po 250 g) šviežių smidrų;
druskos;
1 ryšulėlio svogūnų laiškų;
aliejaus kepimui;
100 ml kruopų (kviečių ar avižių);
1 šaukšto acto;
2–3 šaukštų rapsų ar alyvuogių aliejaus;
50–100 ml liesos grietinės crème fraîche;
40 g dirbtinių juodųjų ikrų SJÖRAPPORT.
1. Perpjaukite smidrus į kelias dalis, pamerkite į pasūdytą verdantį vandenį ir palaikykite apie minutę – jie turi išlikti traškūs. Ištraukite ir nupilkite lediniu vandeniu.
2. Susmulkinkite svogūnų laiškus ar apkepkite karštame aliejuje, kol šiek tiek patamsės.
3. Išvirkite kruopas, kaip nurodyta ant pakuotės. Nupilkite vandenį ir lengvai apskrudinkite jas keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
4. Didelėje lėkštėje (ar ant medinės lentelės) išdėliokite paruoštus smidrus su svogūnų laiškais. Apšlakstykite aliejaus ir acto mišiniu, pagardinkite prieskoniais (pavyzdžiui, pankoliais) ir suberkite apskrudintas kruopas. Įkrėskite kelis šaukštus liesos grietinės ir apibarstykite juodaisiais jūrų dumblių ikrais.


Rūšiuoti pagal: Rekomenduojamas
  • Rekomenduojamas
  • Prekės kategorija
  • Kainą nuo mažiausios
  • Kainą nuo didžiausios
  • Pavadinimą
SILL INLAGD

Mar. silkių filė su svog. ir mork.

250 g

1,69 / 125 kg

SYLT LINGON

bruknių džemas

2,89

SÅS SENAP & DILL

garstyčių-krapų padažas

1,49

SMAKRIK

rapsų aliejus

3,69

EGENTID

juodoji arbata

175 g

3,99

VÅFFLOR

šaldyti vafliai

3,49

SMAKRIK

rapsų aliejus

2,49

SMAKRIK

rapsų aliejus

500 ml

3,69

SJÖRAPPORT

lašišų filė

13,99

SMAKRIK

rapsų aliejus

2,49

ALLEMANSRÄTTEN

grietinėlės padažo ruošinys

0,69

EGENTID

vaisių ir žolelių arbata

125 g

3,99

Yra daugiau variantų

EGENTID

žalioji arbata

50 g

3,99

EGENTID

vaisių ir žolelių arbata

100 g

3,99

Yra daugiau variantų




X